top of page

Historik över Christinehamns Idrottshistoriska Sällskap.


Sensommaren 1998 träffas kvartetten Åke Hylland, Lasse Larsson, Bengt Palm och Pelle Warvlin på Ejes Konditori i Kristinehamn och här väcks de första tankarna på att samla idrottsintresserade kristinehamnare för social samvaro och samtal om forna tiders "bragder" (och fadäser) på olika idrottsarenor.
På initiativ av Lasse Larsson kallas till ett möte i november i det s.k. Landahuset. Ett 25-tal herrar (ingen enda dam) med idrottsligt förflutet hörsammade kallelsen och hade en trevlig afton med massor av historier. Verksamheten fortsatte med regelbundna träffar varje månad, dock utan någon fastare form.

Ju längre tiden led växte mötesverksamheten med allt fler deltagare och träffarna flyttades till Mastmagasinet. Nu började man också bjuda in gäster som berättade om sitt idrottsliv. Med tiden förstod man också vikten av att börja dokumentera, söka kunskap och ta tillvara minnen från det rika idrottsliv som funnits i kommunen. Bland de första föredrag som spelades in på video (början i mars 2001) kan nämnas Gunnar Palm (rally), Agneta Andersson (kanot) och Thomas Nordahl (fotboll) och på ljudband Birgitta Johansson (orientering) och Åke Svensson (friidrott).

Föreningen Christinehamns Idrottsveteraner bildades, dock utan fasta föreningsformer. En ledningsgrupp utsågs där bl.a. Bengt Johansson och Lasse Larsson ingick. Nu väcktes också tanken på att ordna en idrottsutställning, som skulle kunna bli startpunkten för ett idrottsmuseum. 

En arbetsgrupp tillsattes för idrottsutställningen, som kunde invigas hösten 2002 i Rådhusets konsthall efter hårt arbete av arbetsgruppen. Och med stort stöd från SISU, ett stort engagemang från medlemmar och idrottsföreningar och ett bra samarbete med Kristinehamns Bildarkiv. Utställningen blev en succé och över 2.000 personer tog del av bilder, föremål och texter under de tre höstveckorna. Inte minst var intresset stort för den videofilm, "Idrottsglimtar från förr", som Bernt Stenberg skapat och som nu hade visningspremiär. 

Efter utställningen har kommunen i olika sammanhang uppvaktats för att få till stånd ett idrottsmuseum. Föreningen har också presenterat sina tankar och argument för allmänheten genom visning och samtal i Framtidsrummet i staden. Tyvärr har ännu inget positivt hänt i frågan, men föreningen fortsätter att på olika sätt föra fram vikten av att ett idrottsmuseum tillskapas.
 
Andra utställningar som genom föreningens försorg visats i kommunen är RF:s 100-års-utställning och Värmlands Idrottshistoriska Sällskaps vandringsutställning 2004. 

Den 9 januari 2003 bildades den officiella föreningen Christinehamns Idrottsveteraner med betalande medlemmar. Föreningens förste ordförande blev Bengt Johansson. Nu hade antalet deltagare vuxit så pass, att man behövde en större lokal för mötena - valet föll på Församlingshemmet, där mötena har hållits sedan 2004. Ett normalt månadsmöte samlar 75-90 deltagare, men några föredragshållare har lockat uppåt 150 personer. Alla möten hålls normalt första torsdagen i varje månad september-juni (kan flyttas vid helgdagar).

Representanter för vår förening deltog i den konferens i Karlstad 2004, då Idrottshistoriska Riksförbundet bildades.

Föreningens verksamhet är fortfarande inriktad på social samvaro och föredrag om både lokal och nationell idrott, men på senare år har också allmänkulturella programinslag fått sin plats, alla av mycket god klass. Alla föredrag dokumenteras på videofilm och spelas också in på ljudkassett.

Reseverksamheten har ökat de senaste åren med besök på flera idrottsmuseer, främst i Västsverige, samt resor till fotbollsmatcher i Degerfors och Örebro samt ishockeyresor till Karlstad. Dessa evenemang har varit välbesökta med fullsatta chartrade bussar. I samband med föreningens 10-årsjubileum hösten 2008 instiftades ett stipendium med namn efter den egentlige grundaren, Lasse Larsson. Det första LL-stipendiet på 5.000 kr tilldelades Rolf Jönsson för hans mångåriga och oegennyttiga arbete med handikappidrott i Kristinehamn. Stipendiemottagare nr 2 blev profilen Bengt Johansson för, som motiveringen löd, "sitt aldrig sinande engagemang för idrotten i Kristinehamn med särskilt hjärta för de ekonomiskt svaga idrotterna". Tredje stipendiemottagare blev Bengt Wirén, hedersordförande i IFK Ölme med bl.a. mer än 50 år som ordförande eller styrelseledamot i klubben.
Då föreningen under hela sin tid verkat för att skapa intresse för den lokala idrottshistorien var det logiskt att man ville byta namn till Christinehamns Idrottshistoriska sällskap. 2006 års årsmöte godkände förslaget och därmed var "Idrottsveteranernas förening" ett minne blott. Sällskapet kan glädja sig åt en mycket livaktiv verksamhet med omkring 150 betalande medlemmar, därav ett antal damer.

När Kristinehamns nya badhus invigdes i juni 2010 fick sällskapet en permanent utställningsplats i kafédelen och kan nu visa delar av stadens idrottshistoria. I den säkerhetsmonter som familjen Falkman bekostat visades under första året ett urval av de prestationer som "Starke Arvid" Andersson och Fredrik Lööf utfört. På platsen finns också två andra innehållsrika montrar samt på väggen informationstavlor med bilder - och i taket hänger en elva meter lång tävlingsroddbåt i utmärkt skick.

bottom of page